Lapsen koulun aloitus vanhemman näkökulmasta - Asteljoki, Sanna (2025)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvailla vanhempien kokemuksia lapsen koulun aloituksen ilmiöstä ja perheen arjen muuttumisesta lapsen aloittaessa perusopetuksen ensimmäisen luokan. Tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa tarkasteltiin ja kuvailtiin vanhempien kokemuksia koulun aloituksen ilmiöstä fenomenologista lähestymistapaa hyödyntäen. Tutkimuksessa käytettiin Jyväskylän yliopiston SchoolTrace -tutkimushankkeessa kerättyjä vanhempien haastatteluaineistoja. Seitsemän kappaletta vanhempien haastatteluaineistoja analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksessa pyrittiin tulkitsemaan sekä kuvaamaan aineistosta nousevia kokemuksia, tunteita ja havaintoja haastateltujen vanhempien ilmaisemien merkitysten valossa siitä, millainen kokemus lapsen koulun aloitus on ollut vanhemmalle. Tutkimuksen tulosten perusteella, vanhempien kokemus lapsen koulun aloituksesta on ollut myönteinen ja luottavainen kokemus. Lisäksi koulun aloitus on sisältänyt monia osin ristiriitaisiakin tunteita, kuten iloa, odotusta, jännitystä, ylpeyttä, huolta sekä kiireen tuntua arjen rutiinien ja aikataulujen muutoksessa.