Työn imun rakentuminen palkka-asiantuntijoiden työssä - Reinikainen, Anniina (2025)
Globaalin kilpailun kasvaessa organisaatioiden tulee tunnistaa, mitkä asiat ovat keskeisiä sen menestymisen kannalta. Yhdeksi avaintekijäksi on nostettu työn imu, sillä työhönsä sitoutuneet työntekijät nähdään organisaatioiden halutuimpana voimavarana. Työn imun määritellään olevan positiivinen, tyydyttävä ja työhön liittyvä mielentila. Työhönsä sitoutuneet työntekijät ovat tuotteliaita, avoimia uusille asioille ja valmiita tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin palkka-asiantuntijoiden kokemuksia työn imusta, työssä tarvittavista voimavaroista sekä työn tuunaamisesta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten palkka-asiantuntijat kokevat ja ymmärtävät työn imua, mitä voimavaratekijöitä he kokevat tärkeiksi ja miten työn tuunaamisen koetaan vaikuttavan työn imuun. Koska työn imu on hyvin yksilöllinen kokemus, haluttiin tällä tutkimuksella saada lisää ymmärrystä palkka-asiantuntijoiden työn imusta, jota on tutkittu ennestään hyvin vähän. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena ja aineistoa analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla eri organisaatioista kahdeksaa palkka-asiantuntijana toimivaa henkilöä, joilla oli vähintään kahden vuoden kokemus palkanlaskennan tehtävistä. Tutkimuksen tulosten perusteella palkka-asiantuntijoiden työn imu ilmenee erityisesti neljän teeman kautta, joita olivat työn mielekkyys, työn merkityksellisyys, työhön uppoutuminen sekä työstä innostuminen. Voimavaratekijöiden tarve on aina yksilöllistä ja palkka-asiantuntijoiden työssä korostuu useita voimavaroja, jotka ovat merkityksellisiä työn imun mahdollistamisessa. Palkka-asiantuntijat tuunaavat työtään erityisesti muokkaamalla työjärjestystään sekä tekemällä kehitystyötä työn sujuvoittamiseksi. Organisaatioiden tulisikin kiinnittää huomioita siihen, että palkka-asiantuntijat tuntevat itsensä ja työnsä arvostetuiksi sekä työn tuunaamiseen kannustetaan ja sen konkreettisia tapoja jaetaan.