Palkitsemisjärjestelmän vaikutus työmotivaatioon ja sitoutumiseen tilintarkastusalalla - Valle, Annika (2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa aiheena on palkitsemisjärjestelmät ja niiden vaikutus työmotivaatioon ja sitoutumiseen tilintarkastusalalla. Tutkimuksessa syvennytään sekä aineelliseen että aineettomaan palkitsemiseen. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisista palkitsemisen tavoista palkitsemisjärjestelmä koostuu ja mitkä palkitsemistavat ovat nuorten tilintarkastajien mielestä kriittisimpiä työmotivaation ja sitoutumisen kannalta. Tutkielmassa kulkee mukana myös vertaileva asetelma pienen ja ison tilintarkastusyrityksen välillä. Palkitsemisella on monia eri tavoitteita ja onnistuessaan palkitsemisesta hyötyy niin yritys kuin työntekijäkin. Palkitsemisella on mahdollista tehostaa työtä ja parantaa esimerkiksi työn laatua. Lisäksi palkitsemisella voi olla työntekijää motivoiva ja sitouttava vaikutus. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, miten palkitsemisjärjestelmä rakennetaan ja aina palkitsemisella ei saavuteta haluttuja tavoitteita. Tämä tutkielma toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoiduin teemahaastatteluin haastattelemalla yhteensä kuutta Associate ja Senior Associate -tason avustavaa tilintarkastajaa. Iältään kaikki haastateltavat ovat alle 30-vuotiaita. Kolme haastateltavista työskentelee Big4 yrityksessä ja kolme pienemmässä tilintarkastusyhteisössä. Haastattelujen avulla pyrittiin selvittämään mistä palkitsemistavoista haastateltavien palkitsemisjärjestelmät koostuvat, ja miten he kokevat erilaisten palkitsemistapojen vaikuttavan motivaatioon ja sitoutumiseen. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että palkitsemisjärjestelmät sekä isossa että pienemmässä tilintarkastusyhteisössä koostuvat melko samankaltaisista palkitsemisen tavoista. Työmotivaation ja sitoutumisen kannalta aineettomat palkitsemistavat nousivat erityisen tärkeiksi. Pidempiaikaisen sitoutumisen kannalta esimerkiksi hyvä tiimihenki ja joustava työympäristö nähtiin tärkeämpinä kuin pelkkä rahapalkka. Motivaatiota voisi parantaa sillä, että palautteenantoa ja yleistä arvostusta työpanoksesta annettaisiin enemmän ja useammin. Lisäksi oikeudenmukaisuuden tunne palkitsemisen määräytymisperusteista ja jakoperusteista nostettiin tärkeäksi elementiksi.