Chasing cultures beyond the inner circle : a material package for lower secondary English education on teaching cultural competence, interaction and self-expression through project-based learning - Poikonen, Emilia (2025)
Kulttuuri on yksi tärkeimmistä osa-alueista vieraiden kielten opetuksessa. Englannin kielestä on tullut globaali ilmiö, minkä vuoksi myös useiden englanninkielisten valtioiden kulttuurit ovat tunnetumpia kuin toiset. Tämän monimuototutkielman pääteemana on kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus sekä ilmaisu, jotka muodostavat perusopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen toisen osa-alueen. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteena on kehittää tietoja ja taitoja, joita tarvitaan tulevaisuudessa. Muuttuvassa maailmassa kulttuurinen osaaminen on keskeistä, minkä vuoksi kielenopetuksessa on tärkeää harjoitella arvostamaan kulttuurista moninaisuutta, toimimaan kohteliaasti vuorovaikutuksessa sekä myös pohtimaan kulttuurienvälistä toimintakykyä oman kulttuurin näkökulma huomioiden. Englannin kielen opetuksessa kulttuurista osaamista, vuorovaikutusta ja ilmaisua voidaan tarkastella vähemmän tunnettujen englanninkielisten valtioiden kulttuurien kautta. Etsimällä tietoa kulttuureista, joita ei ole sisällytetty valmiisiin oppimateriaaleihin voidaan taata autenttisen kielenoppimisen toteutuminen. Erilaiset materiaalit, kuten artikkelit, kansantarut tai multimodaaliset tekstit altistavat aidolle kielelle, mikä tukee niin oppilaiden kielenoppimista kuin kulttuuriosaamista.