Calix[4]pyrroles in environmental and green chemistry applications - Kangas, Aliisa (2025)
Kaliks[4]pyrrolit ovat kemiallisesti merkittävä makrosyklien ryhmä, joka tunnetaan kyvystään toimia monipuolisina supramolekulaarisina isäntärakenteina. Ne voivat muodostaa isäntä-vieras-komplekseja sekä ionisten yhdisteiden että neutraalien molekyylien kanssa. Niiden konformaatiojoustavuus on keskeisessä roolissa molekyylien tunnistuksessa, erityisesti anionien aiheuttamien rakennemuutosten kautta, jotka mahdollistavat ioniparien yhteistoiminnallisen sitoutumisen. Helpon synteesin, rakenteellisen muunneltavuuden ja vahvan sitoutumiskyvyn ansiosta kaliks[4]pyrrolit ovat nousseet lupaaviksi yhdisteiksi molekyylitunnistuksessa ja ympäristön puhdistusteknologioissa. Niiden soveltamista vesipitoisiin ympäristöihin rajoittaa kuitenkin heikko vesiliukoisuus, minkä vuoksi funktionalisointia hydrofiilisillä ryhmillä on tutkittu yhteensopivuuden parantamiseksi vesipohjaisten järjestelmien kanssa.