Lastensuojelussa tehtävä adoptio lapsen edun näkökulmasta : kirjallisuuskatsaus lastensuojelullisesta adoptiosta - Kakko, Ella (2025)
Tämän maisterintutkielman tarkoituksena on tarkastella lastensuojelussa tehtävää adoptiota lapsen edun sekä pysyvyysnäkökulman kannalta aiemmassa kansainvälisessä kirjallisuudessa. Lastensuojelussa tehtävä adoptio on harvinainen toimenpide Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, kun taas Englannissa sitä käytetään laajemmin. Tutkielman lähtökohtana onkin havainnollistaa, miten lapsen etu näyttäytyy lastensuojelussa tehtävissä adoptioissa, kun erilaiset lastensuojelujärjestelmät ohjaavat työn tekemistä. Lisäksi tarkastellaan, miten lapsen oikeus pysyvyyteen näkyy aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa. Tutkielman lopuksi pohditaan, mitä tutkimustulokset tarkoittavat suomalaisessa kontekstissa.