Sukupuolen, iän ja luontoyhteyden yhteys erilaisten tietolähteiden herättämiin kielteisiin ympäristötunteisiin - Regina, Lara; Rissanen, Mauno (2025)
Ympäristötunteiden tutkimus on tärkeää, sillä ympäristötunteet voivat vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin sekä ilmastokäyttäytymiseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, miten yksilölliset tekijät, sukupuoli ja ikä, yhdessä koetun luontoyhteyden kanssa ovat yhteydessä erilaisten tiedonlähteiden herättämiin kielteisiin ympäristötunteisiin työikäisillä aikuisilla. Tutkimuksen otos (N = 645) on osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja Surreyn yliopiston yhdessä toteuttamaa Luonnostaan Toimiva (Act With Nature) -pitkittäistutkimusta, jonka tavoitteena on edistää kestävää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Osallistujat vastasivat verkkokyselyyn, jossa mitattiin muun muassa luontoyhteyttä sekä koettuja kielteisiä ympäristötunteita. Aineisto analysoitiin käyttäen Spearmanin korrelaatiota ja hierarkkista lineaarista regressioanalyysia. Tulokset osoittivat, että naisilla oli keskimäärin vahvempi luontoyhteys kuin miehillä, ja luontoyhteys vahvistui iän myötä. Selvisi myös, että naiset ja nuoremmat henkilöt kokivat enemmän kielteisiä ympäristötunteita eri tietolähteiden kautta. Lisäksi vahvempi luontoyhteys oli yhteydessä voimakkaampiin kielteisiin ympäristötunteisiin, mutta luontoyhteys ei muuntanut sukupuolen tai iän yhteyttä näihin tunteisiin. Tutkimus vahvistaa aiempaa näyttöä sukupuolen ja iän merkityksestä kielteisissä ympäristötunteissa sekä tuo uutta tietoa luontoyhteyden roolista näiden tunteiden kokemisessa. Tutkimuksen tulokset syventävät ymmärrystä yksilöllisten tekijöiden vaikutuksista ympäristötunteiden kokemisessa ja tarjoavat arvokasta uutta tietoa ympäristöpsykologian kentälle.