HDL-kokojakauma, valtimojäykkyys ja niiden väliset yhteydet hyvä- ja huonokuntoisilla nuorilla naisilla - Kaikumaa, Ella (2025)
Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia HDL-kokojakaumaa, valtimojäykkyyttä ja niiden välisiä yhteyksiä hyvä- ja huonokuntoisilla nuorilla naisilla. Kyseisen tutkimusasetelman tutkiminen oli perusteltua ja tärkeää, sillä vastaavanlaista tutkimusta on tehty melko vähän. On kuitenkin tiedossa, että monet sydän- ja verisuonitaudit voivat alkaa kehittyä jo nuoressa iässä ja verisuoniterveyden edistäminen on arvokasta jo varhaisessa vaiheessa. HDL-kolesterolipitoisuuden kasvattamisen sijaan olisi hyödyllisempää, että HDL-kokojakauma eli hiukkasten kokovaihtelu olisi optimaalinen, jotta myönteisiä vaikutuksia valtimoterveyteen saavutettaisiin tehokkaammin. Erityisesti suurten HDL-hiukkasten (HDL2) on osoitettu olevan yhteydessä parempaan kestävyyskuntoon ja valtimoterveyteen. HDL-kokojakauman yhteydestä etenkin nuorten naisten valtimojäykkyyteen on olemassa niukasti tutkimustietoa, ja olemassa olevat tutkimustulokset ovat ristiriitaisia.