“We are clearly better at running a museum than a website” : heuristic evaluation of the cognitive accessibility of museum websites - Vellamo, Pinja (2025)
Museoiden verkkosivut ovat keskeisiä kulttuuritoiminnan tiedonlähteitä ja niiden saavutettavuus voi vaikuttaa siihen, kuinka toimintarajoitteiset henkilöt pystyvät osallistumaan kulttuuritoimintaan. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää museoiden verkkosivujen kognitiivisen saavutettavuuden nykytilaa. Tutkimuksen aineistona toimivat Nykytaiteen museo Kiasman ja Amos Rexin verkkosivut. Valitsin kognitiivisen saavutettavuuden tutkimuksen keskeiseksi viitekehykseksi, sillä sen merkitys jää saavutettavuuskeskustelussa ja -tutkimuksessa usein vähemmälle huomiolle. Verkkosivujen kognitiivinen saavutettavuus on kuitenkin erityisen tärkeää henkilöille, joilla on kognitiivisia vaikeuksia.