Työriippuvuuden ja työn imun esiintyminen työhön sitoutumisen profiileissa : työmotivaatio, organisaatioon samaistuminen ja työn keskeisyys työhön sitoutumisen kuvaajina - Tapaninen, Miia; Vuorenmaa, Milja (2025)
Tämän tutkimuksen tavoitteina oli tarkastella, millaisia työhön sitoutumisen profiileja aineistosta löydetään ja tutkia näiden profiilien mahdollisia eroja työriippuvuuden ja työn imun näkökulmasta. Työhön sitoutuminen voi tuottaa merkityksellisyyden ja onnistumisen kokemuksia työssä, mutta liiallisena se voi aiheuttaa haasteita yksilön hyvinvoinnille sekä työn ja muun elämän yhteensovittamiselle. Tässä tutkimuksessa työhön sitoutumista tarkasteltiin työmotivaation, organisaatioon samaistumisen ja työn keskeisyyden kuvaajien avulla. Henkilökeskeisen tutkimusotteen avulla selvitettiin, millaiset työhön sitoutumisen muodot liittyvät työriippuvuuden riskitekijöihin ja mitkä puolestaan työn imua edistäviin tekijöihin. Tutkimus toteutettiin osana kansainvälistä työriippuvuustutkimusta. Aineisto kerättiin vuonna 2023 kyselylomakkeella ja koostui suomalaisista työntekijöistä (n = 1,499). Profiilien muodostamiseen käytettiin k-keskiarvojen klusterianalyysia, ja ryhmien välisiä eroja tarkasteltiin yksisuuntaisella varianssianalyysilla. Profiilien eroja työriippuvuudessa ja työn imussa tutkittiin kovarianssianalyysilla. Aineistosta löydettiin viisi toisistaan laadullisesti eroavaa työhön sitoutumisen profiilia: velvollisuudentuntoiset suorittajat (16.1 %), tunnolliset työntekijät (17.9 %), työhön sitoutumattomat (15.7 %), innokkaat sitoutujat (22.8 %) ja tasapainoiset työntekijät (27.6 %). Tutkimuksen tulokset osoittivat, että työriippuvuutta esiintyi eniten profiileissa velvollisuudentuntoiset suorittajat ja tunnolliset työntekijät. Työn imua esiintyi eniten profiileissa innokkaat sitoutujat ja tunnolliset työntekijät. Lisäksi tuloksista havaittiin, että työhön sitoutuneet työntekijät kokivat enemmän työriippuvuutta niissä profiileissa, joissa esiintyi enemmän kontrolloitua työmotivaatiota ja työn keskeisyyttä. Puolestaan työn imua ilmeni työhön sitoutumisen profiileissa erityisesti autonomisen työmotivaation ja organisaatioon samaistumisen yhteydessä. Näin ollen korkea kontrolloitu työmotivaatio saattaa olla riskitekijä työriippuvuudelle, kun taas vähäinen kontrolloitu työmotivaatio ja korkeampi autonominen työmotivaatio voivat olla suojaavia tekijöitä ja edistää työn imua. Tutkimus tarjoaa yksilö- ja organisaatiotasolla hyödynnettävää tietoa työhön sitoutumisen eri muodoista ja osoittaa, että työriippuvuus ja työn imu esiintyvät eri tavoin eri työhön sitoutumisen profiileissa.