Does the language make a difference? : news reporting on the migrant center fire in Juárez - Koponen, Oona (2024)
Etelä- ja keski-Amerikasta Yhdysvaltojen ja Meksikon väliselle rajalle saapuvat pakolaiset ovat olleet keskeinen puheenaihe niin uutismedioissa, kuten myös politiikassa. Donald Trumpin ajama maahanmuuttopolitiikka vaikeutti Yhdysvaltoihin pääsyä ja kuormitti Meksikon maahanmuuttojärjestelmää johtaen ongelmiin pakolaisten kohtelussa. Vuonna 2023, 27. maaliskuuta Ciudad Juárezin kaupungissa syttyi tulipalo pakolaiskeskuksessa. Tulipalo johti lähes 40 ihmisen menehtymiseen ja 29 loukkaantumiseen, joista kaikki olivat pakolaisia etelä- ja keski-Amerikasta. Tämä tutkielma tutki, kuinka kieli ja sijainti vaikuttavat uutisointiin Ciudad Juárezin pakolaiskeskuksen tulipalosta. Tutkielman aineisto koostui neljästä sanomalehtiartikkelista kahdesta meksikolaisesta sanomalehdestä ja kahdesta yhdysvaltaisesta sanomalehdestä. Meksikolaisten lehtien artikkelit olivat espanjan kielellä ja yhdysvaltalaiset artikkelit taas englanniksi. Tutkimusmetodina toimi kriittinen diskurssianalyysi ja Norman Faiclough’n kolmitasoinen analyysimalli. Tuloksista kävi ilmi, että artikkelit lähestyivät aihetta erilaisista näkökulmista kussakin lehdessä, kuitenkin hyödyntäen samanlaisia diskursseja. Suurimpia eroja, jotka löytyivät maiden artikkelien väliltä, olivat meksikolaisista artikkeleista löytynyt Yhdysvaltojen roolin korostuneisuus yleisesti pakolaiskriisissä sekä pakolaisten ja meksikolaisten aktiivinen erottelu toisistaan. Yhdysvaltalaisissa artikkeleissa taas uutisointi perustui vahvasti lainauksiin ja sitaatteihin erityisesti Meksikon presidentiltä.