Hedelmällisyys ja kuukautiskierron häiriöt urheilijoilla ja verrokeilla - Nuora, Anna (2025)
Hedelmällisyydellä tarkoitetaan kykyä tulla raskaaksi. Hedelmällisyyteen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten erilaiset sairaudet ja energiansaatavuus. Erityisesti urheilijat ovat riskissä matalalle energiansaatavuudelle, joka voi pitkittyessään kehittyä urheiluun liittyväksi energiavajeeksi. Matala energiansaatavuus voi aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä, jotka voivat pitkittyessään lisätä riskiä esimerkiksi osteoporoosille. Urheilijoiden keskuudessa on todettu kuukautiskierron häiriöiden esiintyvyyden olevan suurempaa kuin ei-urheilijoilla. Tämän havainnon perusteella urheilijoilla on kohonnut riski hedelmällisyysongelmille. Tiedetään myös, että raskauden yrityksen hetkellä esiintyvät kuukautiskierron häiriöt voivat heikentää hedelmällisyyttä. Näiden seikkojen vuoksi urheilijoiden hedelmällisyyttä ja aiempien kuukautiskierron häiriöiden yhteyttä hedelmällisyyteen on tärkeää tutkia. Tämän pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko urheilijoilla ja verrokeilla eroa hedelmällisyydessä. Lisäksi selvitettiin, onko aiemmin esiintyneillä kuukautiskierron häiriöillä yhteyttä hedelmällisyyteen.