Laadullinen simulointi tieteellisenä menetelmänä: Systemaattinen kirjallisuuskartoitus - Palm, Jaakko (2025)
Määrällinen simulaatio edellyttää huomattavaa määrää numeerista taustatietoa järjestelmän toiminnasta, kun taas laadullinen simulaatio mahdollistaa simuloinnin myös silloin, kun järjestelmän toiminnan tarkasta tiedosta on puutteita. Tässä tutkimuksessa toteutettiin systemaattinen kirjallisuuskartoitus laadullisten simulaatioiden käytöstä tieteellisenä menetelmänä sekä tarkasteltiin, miten laadullisia simulaatioita pyrittiin hyödyntämään kerätyn aineiston tutkimuksissa. Kirjallisuuskartoituksen tuloksena tuotettiin laaja kuvaus laadullisten simulaatioiden käytöstä eri tieteenaloilla. Kartoituksessa tunnistettiin yhteensa 17 eri tieteenalaa ja 9 erilaista laadullisilla simulaatioilla haettua tavoitetta. Lisäksi kartoituksen aineistosta löydettiin lukuisia eri työkaluja laadullisten simulaatioiden luomiseen. Keskeisimpinä havaintona todettiin, että laadullisilla simulaatioilla pyritään usein lisäämään ymmärrystä kohdejärjestelmän toiminnasta. Eniten simulaatioita on käytetty kemian tieteiden, tekniikan ja materiaalitieteiden aloilla. Laadullisten simulaatoiden toteutuksessa on käytetty niin yleisluontoisia mallinnustyökaluja (kuten Matlab) kuin laadullisen simuloinnin erityisohjelmistoja (kuten QSIM).