Ohjelmistokehitysprojektin vaatimusmäärittelydokumentaation haasteet ohjelmistokehittäjille - Korhonen, Eetu (2025)
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan vaatimusmäärittelyä, sen dokumentaatiota, ja tutkitaan millaisia haasteita ohjelmistokehittäjät kohtaavat vaatimusmäärittelyn dokumentoinnissa. Tutkimuksen taustalla on kirjallisuuden pohjalta tun-nistettu ongelma vaatimusmäärittelytyössä, ja sen tavoitteena on tuottaa ratkaisuja vaatimusmäärittelytyössä kohdattaviin haasteisiin. Tutkimuksessa käytetään laadullista lähestymistapaa, jossa aineiston keräämiseen käytetään puolistrukturoituja haastatteluja. Löydökset osoittavat, että sekava tai riittämätön vaatimusmäärittelytyö, ja sen dokumentointi voi johtaa projektin viivästymiseen, tehottomiin työnkulkuihin ja väärinkäsityksiin. Erityisesti ohjelmistokehityksen tehokkuuden lisäämiseksi tarvitaan parempia dokumentointimenettelyjä ja -välineitä, joilla voidaan vaikuttaa ohjelmistokehityksen tuloksiin positiivisesti. Tutkimuksen tulokset korostavat viestinnän merkitystä ja viittaavat siihen, että ohjelmistokehittäjien olisi syytä keskittyä dokumen-tointimuotojen standardisointiin, sidosryhmien sitouttamisen lisäämiseen ja jäljitettävyyden parantamiseen. Kaiken kaikkiaan tämä tutkimus edistää vaatimusmäärittelytyön haasteiden ehkäisemistä tarjoamalla suosituksia työtä tekeville asiantuntijoille. Tulevassa tutkimuksessa voitaisiin keskittyä selvittämään, miten erilaiset ohjelmistokehittäjien kokemustaustat vaikuttavat dokumentointitapoihin, tai miten vaatimusmäärittelydokumentointi muuttuu pitkäkestoisissa projekteissa ajan myötä.