Kirjojen arvonlisäveron korotuksen siirtyminen kuluttajahintoihin – tuloksia suomalaisesta verkkokirjakaupasta - Peuramäki, Samuel (2025)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa analysoidaan Suomen kirjoihin kohdistuneen arvonlisäverokannan korotuksen (10 %:sta 14 %:iin 1.1.2025) vaikutusta kuluttajahintoihin Adlibris-verkkokaupassa. Tutkimus hyödyntää erotukset erotuksissa (DiD) -menetelmää kiinteillä vaikutuksilla ja vertaa hintakehitystä Suomessa (käsittelyryhmä) Ruotsin Adlibris-verkkokauppaan (verrokkiryhmä), jossa verokanta pysyi ennallaan. Aineistona käytetään päivittäistä hintadataa ajanjaksolta 8.12.2024–21.1.2025. Tutkimuksen pääkysymys koskee veronkorotuksen läpimenoa hintoihin ja siihen vaikuttavia tekijöitä, kuten markkinarakennetta, kysynnän hintajoustoa ja verkkokaupan kilpailuolosuhteita. Keskeinen tulos osoittaa, että ALV-korotus siirtyi hintoihin keskimäärin lähes täysimääräisesti. Hinnat nousivat Suomessa Ruotsiin verrattuna keskimäärin 3,66 %, mikä on hyvin lähellä teoreettista täyden läpimenon vertailuarvoa (3,64 %). Tämä keskiarvo peittää kuitenkin alleen merkittävää heterogeenisuutta eri kirjatyyppien välillä. Läpimeno oli huomattavasti korkeampi digitaalisissa sidostyypeissä (sähkö- ja äänikirjat) sekä pokkareissa (hinnannousut +6,3 % – +11,0 %), kun taas kovakantisten ja pehmeäkantisten kirjojen hinnat laskivat suhteellisesti (−0,4 % – −2,0 %). Tulokset korostavat, että kirjan sidontatyypillä ja yrityksen hinnoittelustrategialla on ratkaiseva merkitys veron läpimenon asteeseen. Havainnot osoittavat verovaikutusten riippuvuuden markkinarakenteesta ja kysynnän ominaisuuksista erityisesti digitaalisilla kirjamarkkinoilla. Tutkielma tuottaa yksityiskohtaista empiiristä tietoa veromuutosten hintavaikutuksista kulttuurihyödykkeiden markkinoilla verkkokauppaympäristössä.