”Mutta sitten taustalla on kuitenkin ilo siitä, että voi auttaa asiakasta eli kauhean paljon tunteita...” : lasten fysioterapeuttien kokemuksia vauvojen tortikolliksen hoidosta - Vitikka, Hanna (2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää fysioterapeuttien kokemuksia vauvojen kongenitaalisen muskulaarisen tortikolliksen (KMT) hoidosta. Tutkimuksen tavoitteena oli syventää ymmärrystä fysioterapeuttien kokemuksista. Koska aikaisempi tutkimus on keskittynyt pääosin määrällisiin tutkimusasetelmiin ja hoitomenetelmien tehokkuuden mittaamiseen, tämä tutkimus keskittyi laadulliseen näkökulmaan ja fysioterapeuttien subjektiivisiin kokemuksiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin kuudelta fysioterapeutilta avoimilla yksilöhaastatteluilla. Osallistujat olivat ympäri Suomea, sillä haastattelut toteutettiin Zoomin avulla. Haastatteluaineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tutkimus eteni vaiheittain laadullisen tutkimusprosessin mukaisesti. Aluksi haastatteluaineisto litteroitiin sanatarkasti, pelkistettiin ja tämän jälkeen aineistoa alettiin luokittelemaan. Analyysissä aineistosta pyrittiin tunnistamaan keskeisiä luokkia, jotka kuvasivat lasten fysioterapeuttien kokemuksia vauvojen tortikolliksen hoidosta. Analyysin tuloksena nousi esiin lasten fysioterapeuttien kokemuksia tortikolliksen hoidosta, jotka painottuvat vahvasti perheiden ohjaukseen, havainnointiin sekä vuorovaikutukseen. Vanhempien aktiivinen osallistuminen ja ohjauksen konkreettisuus koettiin hoidon onnistumisen kannalta keskeisinä. Tulokset ryhmiteltiin 16 alaluokkaan, viiden yläluokan ja kolmen pääluokan alle, mikä havainnollisti kokemusten moniulotteisuutta ja toistuvia kokemuksia käytännön työssä. Lasten fysioterapeuttien kokemuksista nousi kolme pääluokkaa nämä ovat 1) Fysioterapeutin kokemus havainnoinnista ja kuntoutuksesta 2) Fysioterapeuttien kokemukset vuorovaikutuksesta ja ammatillinen kehittyminen 3) Fysioterapeuttien kokemukset ohjaamisesta ja vanhempien tunteista. Työ koettiin palkitsevaksi erityisesti silloin, kun yhteistyö vanhempien kanssa oli toimivaa. Tulevaisuudessa lisätutkimusta tarvitaan erityisesti vanhempien kokemuksista ja moniammatillisen yhteistyön vaikutuksesta hoidon laatuun. Tämä tutkimus tuo esiin tärkeitä näkökulmia, joita voidaan hyödyntää syventämään ymmärrystä.