Suomalaisvanhempien arvoprofiilit ja yhteisvanhemmuuden laatu - Keskinen, Janika (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia arvoprofiileja 2020-luvulla suomalaisvanhemmilla voidaan tunnistaa, miten ne ovat yhteydessä koettuun yhteisvanhemmuuden laatuun sekä miten äidit ja isät että kantasuomalaiset ja kaksikulttuurisessa parisuhteessa elävät eroavat niin arvoprofiileissa, yhteisvanhemmuudessa kuin näiden välisissä yhteyksissä. Yhteisvanhemmuuden laatu kuvastaa vanhempien välistä yhteistyötä vanhemmuudessa. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät (VoiKu) -konsortiohanketta, joka kuuluu laajempaan kansainväliseen International Investigation of Parental Burnout (IIPB) -tutkimushankkeeseen. Tutkimuksen aineisto kerättiin kyselylomakkeella vuosien 2023 ja 2024 aikana. Tutkimusaineistoon lukeutui 757 vanhempaa, joista äitejä oli 89 %, kantasuomalaisia 95 % ja korkeasti koulutettuja noin 93 %. Vastaajien ikäjakauma oli 19-67 vuotta ja heistä 88 % eli ydinperheessä. Arvoprofiileja mitattiin TIVI-mittarilla ja vanhempien arvioita yhteisvanhemmuudesta lyhennetyllä CRS-mittarilla. Aineistoa analysoitiin k-keskiarvojen klusterianalyysillä, yksisuuntaisella varianssianalyysillä, ristiintaulukoinnilla, χ2-testillä, riippumattomien otosten t-testillä ja kaksisuuntaisella varianssianalyysillä. Tutkimuksen tuloksena löydettiin kolme erilaista arvoprofiilia: kollektivismi (42 %), avoimuus (42 %) ja individualismi (16 %). Iseille individualismi -arvoprofiili oli tyypillisempi kuin äideille. Kantasuomalaiset ja kaksikulttuurisessa parisuhteessa elävät eivät eronneet arvoprofiileissa eivätkä yhteisvanhemmuuden laadussa. Äidit ja isät eivät eronneet yhteisvanhemmuuden laadussa. Henkilökohtaisista arvoista vaihtelunhalu korreloi yhteisvanhemmuuden laadun kanssa. Arvoprofiilit eivät olleet yhteydessä yhteisvanhemmuuden laatuun, kun tarkasteltiin koko otosta, sukupuolten välisiä eroja sekä kantasuomalaisten ja kaksikulttuurisessa parisuhteessa elävien välisiä eroja. Tulokset olivat samansuuntaisia aiemman tutkimuksen kanssa siinä, että isät korostavat enemmän individualistisia arvoja äitien suosiessa enemmän kollektivistisia arvoja. Löydettyjen arvoprofiilien perusteella suomalaisten arvomaailma on sekä individualismia että kollektivismia korostava. Suomalaisvanhempien arvot ilmenevät joustavina ja moninaisina.