Investigating potential gender differences in mental health symptoms in the Finnish elite athlete population - Vänskä, Erkka (2025)
Tavoite: Kiinnostus huippu-urheilijoiden mielenterveyttä kohtaan on noussut tutkijoiden keskuudessa 2000-luvulla. Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että huippu-urheilijat voivat kokea mielenterveyden häiriöitä yhtä paljon kuin muutkin ihmiset. Kiinnostus myös mahdollisiin eroihin sukupuolten välillä on kasvanut. Suomalaisten huippu-urheilijoiden mielenterveyden häiriöitä on toistaiseksi tutkittu hyvin vähän. Erityisesti tutkimustuloksia mahdollisista eroista sukupuolten välillä on rajoitetusti. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko suomalaisten huippu-urheilijoiden kokemissa mielenterveyshäiriöissä merkittäviä eroja sukupuolten välillä. Menetelmät: Tutkimus on määrällinen poikittaistutkimus. Tutkimukseen osallistui 136 suomalaista huippu-urheilijaa (82 naista, 54 miestä) eri urheilulajeista. Osallistujien ikäjakauma oli 18 - 54 vuotta. Tutkimuksen aineiston keräsi urheilupsykologi Tatja Holm väitöstutkielmaansa “Mental health and Psychological Well-being in High-Performance Athletes: a quantitative and mixed methods -study” varten. Aineisto kerättiin Kansainvälisen Olympiakomitean luomalla Sports Mental Health Assessment Tool-1 (SMHAT-1) -kyselyllä paikan päällä maajoukkueleireillä tai netissä Webropol-kyselyn kautta Pariisin Olympialaisten järjestämisvuoden aikana. Analyysissä käytettiin kuvailevia tilastollisia menetelmiä, riippumattomien otosten t-testiä, parametritonta Mann Whitney-U testiä, sekä khiin neliö -testiä.