Reproductive rights and the question of democracy in the United States in the wake of the annulment of Roe v. Wade - Kainulainen, Inka (2025)
Tämän tutkielman tavoitteena on analysoida poliittisessa keskustelussa esitettyjä argumentteja, joiden mukaan lisääntymisvapaus on välttämätöntä yhdysvaltalaiselle demokraattiselle yhteiskunnalle. Tutkielman kohteena oleva poliittinen keskustelu sijoittuu vuoteen 2022, jolloin perustuslaillinen aborttioikeus kumottiin Yhdysvalloissa. Tutkielman tavoitteet pohjautuvat demokraattisten yhteiskuntien kasvavien illiberaalien taipumusten kriittisestä pohdinnasta. Tutkielmassa keskityn siihen, miten tiettyjen naisten oikeuksien vähentäminen ja poistaminen esitetään edistyksellisissä ja feministisissä diskursseissa niiden poliittisten vaikutusten osalta, jotka heikentävät demokraattisia periaatteita ja yhteiskuntaa. Keskityn tarkastelemaan tätä ongelmaa kahden Yhdysvaltalaisen oikeustapauksen, Roe v. Wade ja Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization pohjalta.