"Nyt olisi pakko pärjätä työelämässä" : laadullinen tutkimus pitkäaikaissairaiden ammatillisesta toimijuudesta - Komaro, Anni (2025)
Ammatillinen toimijuus määrittää yksilön kykyä toimia ja vaikuttaa työympäristössään. Ammatillinen toimijuus kietoutuu moneen eri ulottuvuuteen, kuten ammatilliseen identiteettiin, työhistoriaan, työkokemukseen sekä käsitykseen omasta osaamisestaan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten pitkäaikaissairaiden työntekijöiden ammatillinen toimijuus ilmenee työelämässä. Työssäkäyvien ikäluokasta yhä useampi on pitkäaikaissairas, minkä vuoksi on tärkeä tutkia, millaiset tekijät edistävät tai rajoittavat heidän toimijuuttaan työelämässä. Tutkimuskysymyksenä on: miten pitkäaikaissairaiden ammatillinen toimijuus ilmenee työelämässä?