Varhaiskasvatuksen opettajien ADHD-tietoisuuden ja minäpystyvyyskokemusten välinen yhteys - Korhonen, Matti (2025)
ADHD on yleisin lapsille diagnosoitava käyttäytymisen häiriö, jonka diagnosointi on lisääntynyt merkittävästi vuosien 2015–2022 välisenä aikana. Ilmiö on huomioitu myös valtakunnallisessa mediassa. ADHD:n diagnostisiin kriteereihin kuuluu, että oireita on ilmennyt 7-ikävuoteen mennessä. Tämän myötä varhaiskasvatuksen opettajat nousevat merkittävään asemaan lasten ADHD-oireiden tunnistamisessa ja kuntouttamisessa, sillä valtaosa suomalaista lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuksen opettajan kokemalla minäpystyvyydellä on merkitystä sille, miten hän vastaa lasten erilaisiin tuen tarpeisiin, sekä millaista opetusta hän suunnittelee ja toteuttaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko varhaiskasvatuksen opettajien ADHD-tietoisuus yhteydessä heidän minäpystyvyyskokemuksiinsa.