Positiivinen pedagogiikka tietoisen läsnäolon oppaissa : kohti hyvinvointia ja kukoistamista alakoulumaailmassa - Salminen, Siiri (2025)
Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, miten tietoisen läsnäolon alakouluun tarkoitetut opaskirjat asettuvat positiivisen pedagogiikan viitekehykseen. Tarkoituksena on tuoda uutta tietopohjaa ja perspektiiviä tietoisen läsnäolon hyödyntämiselle oppilaiden kanssa. Tutkimus toteutettiin teorialähtöisenä laadullisena sisällönanalyysinä ja rajauksena on lapsille suunnattu tietoinen läsnäolo alakoulussa. Aineisto kerättiin kahdesta tietoisen läsnäolon kouluoppaasta, Peter Fowelinin (2019) Tietoinen läsnäolo luokkahuoneessa -kirjasta sekä Daniel Rechtschaffenin (2017) kirjasta Keskittymiskykyä luokkaan: tietoisuustaitoharjoitusten opaskirja. Tutkimuksen tekemiseen hyödynnetty taustateoria on positiivisen pedagogiikan PERMA+H-hyvinvointiteoriamalli (Norrish ym., 2013), joka pohjautuu Seligmanin (2011) positiivisen psykologian PERMA-teoriaan kohti kukoistusta.