Suomalaisvanhempien vanhemmuustyyliprofiiilit ja niiden yhteys lapsen kaltoinkohteluun - Pitkänen, Alisa; Hyypiä, Helga (2025)
Lapsen kaltoinkohtelu aiheuttaa merkittävää haittaa lapsen kasvulle, kehitykselle ja hyvinvoinnille. Vanhemmuustyylien on todettu olevan yhteydessä lapsen kaltoinkohteluun: auktoritatiivinen vanhemmuustyyli on kaltoinkohtelulta suojaava tekijä, kun taas autoritaarista vanhemmuustyyliä voidaan pitää riskitekijänä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia vanhemmuustyyliprofiileja suomalaisvanhemmilla on tunnistettavissa ja miten tunnistetut vanhemmuustyyliprofiilit ovat yhteydessä lapsen kaltoinkohteluun ja vanhemmuuden eri demografisiin taustatekijöihin. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät (VoiKu) -tutkimushanketta, joka kuuluu kansainväliseen International Investigation of Parental Burnout (IIPB) -konsortiohankkeeseen. Tutkimusaineisto kerättiin vuosien 2023 ja 2024 vaihteessa kyselylomakkeella, johon vastanneista lopulliseen otokseen valikoitui 813 20–68-vuotiasta vanhempaa, joista äitejä oli noin 89 prosenttia. Aineistoa analysoitiin k-keskiarvojen klusterianalyysilla, yksisuuntaisella varianssianalyysilla, ristiintaulukoinnilla ja kovarianssianalyysilla. Tulokset osoittivat, että vanhemmilta oli tunnistettavissa neljä vanhemmuustyyliprofiilia: auktoritatiivinen (30.1 %), kontrolloiva (14.4 %), salliva (36.5 %) ja kylmä (18.9. %) vanhemmuustyyli. Taustatekijöistä vanhemman sukupuoli oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä profiileihin: auktoritatiivinen vanhemmuustyyliprofiili oli tyypillisempää äideille ja kylmä profiili isille. Lapsen kaltoinkohtelua ilmeni taustekijöiden kontrolloinnin jälkeen tilastollisesti merkitsevästi eniten kontrolloivan ja kylmän vanhemmuustyyliprofiilin vanhemmilla. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun kehitetään keinoja lapsen kaltoinkohtelun riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistamiseen, myönteisten vanhemmuuden toimintatapojen tukemiseen ja siten lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin edistämiseen.