Ydinkeskusta sosiaalityön mahdollisena tilana - Hartikka, Veera (2025)
Tämän kaupunkisosiaalityön kentälle sijoittuvan maisterintutkielman tarkoituksena on paikantaa ydinkeskustan tilallisia ja relationaalisia käytäntöjä sekä pohtia sosiaalityön mahdollisuuksia näiden käytäntöjen suhteen. Tutkimuksessani pyrin tavoittamaan ydinkeskustan sosiaalista elämää etnografisen tutkimusotteen keinoin. Suoritin havainnointijaksoni syksyllä 2024 keskikokoisen suomalaiskaupungin ydinkeskustassa, jossa oleskelin ja vietin aikaa tilan käyttäjien kanssa ja havainnoin tilallisia käytäntöjä. Aineistoni koostuu havainnointipäiväkirjan lisäksi ajankohtaisista uutisartikkeleista, jotka käsittelevät saman kaupunkikeskustan tilannetta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu relationaalisesta tilakäsityksestä, rajan käsitteestä sekä julkisen tilan hallinnan ja hoivan jäsennyksistä. Tila-ajattelussa nojaan erityisesti Doreen Masseyn väitteeseen siitä, että tila on sosiaalisten suhteiden rakentama. Kategoria-analyysin keinoin asetan tilan käyttäjiä eri kategorioihin, joilla pyrin kuvaamaan erilaisia tilan käyttämisen tapoja. Näiden kategorioiden perusteella tutkin myös tilan käyttäjien sosiaalisia suhteita ja sosiaalista olemista, sekä tilan käyttöön liittyviä neuvotteluja ja julkisen tilan kaupallista luonnetta.