Musiikin yhteyksiä omaelämäkerrallisiin muistoihin ja muistisairauden kuntoutukseen - Lahti, Lotta (2025)
Monella on kokemuksia siitä, kuinka musiikkia kuunnellessa tulee välittömästi mieleen joku tietty hetki oman elämän varrelta. Tähän hetkeen voi liittyä voimakkaita tunteita, rakkaita paikkoja tai ihmisiä, ja tällöin henkilö tuntuu muistavan elävästi sen, miltä paikassa tuoksui, miltä siellä näytti ja miltä hänestä tuntui siinä hetkessä. Tässä tutkielmassa avainosassa ovat juuri nämä musiikin kautta mieleen tulevat muistot omasta elämästä, joita kuvaa käsite musiikin herättämät omaelämäkerralliset muistot (engl. music-evoked autobiographical memories). Tutkielmassa tarkastelen näitä musiikin herättämiä omaelämäkerrallisia muistoja ja sitä, kuinka näitä muistoja voidaan hyödyntää muistisairauden kuntoutuksessa. Eri taiteen lajit, kuten musiikki, nousevat alati enemmän arvoon myös tieteen tekemisen saralla, ja musiikilla on tutkimusten valossa nyt jo todettu olevan monia hyötyvaikutuksia ihmisen hyvin-voinnille. Musiikki aktivoi laaja-alaisesti aivoja, ja esimerkiksi kuntoutustyössä tällä voi olla tulevaisuuden hoitoalalle suuri merkitys. Tämän kandidaatin tutkielman muoto on narratiivinen kirjallisuuskatsaus, joten tutkielman tutkimusaineisto koostuu alan aiemmasta tutkimuskirjallisuudesta. Tässä kandidaatintutkielmassa käytän esimerkiksi musiikkipsykologian ja -terapian tutkimusartikkeleja ja oppikirjoja lähdeaineistona.