RAMP-alkulämmittelyn vaikutukset fyysiseen suorituskykyyn futsalissa - Ikonen, Onni (2025)
Futsal on jalkapallosta muunneltu, sisätiloissa pelattava laji, jonka harrastajamäärä kasvaa jatkuvasti. Alkulämmittely on ennen suoritusta toteutettava rutiini, jonka päätavoitteena on optimoida suorituskyky kilpailua tai harjoitusta varten. Yksi yleisimmin käytetyistä lämmittelyprotokollista on RAMP (Raise, Activate & Mobilise, Potentiate), jota voidaan soveltaa lähes mihin tahansa urheilulajiin. Suorituskyky jaetaan tyypillisesti tekniseen, taktiseen, fyysiseen ja psykologiseen kyvykkyyteen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia RAMP-alkulämmittelyprotokollan akuutteja vaikutuksia fyysiseen suorituskykyyn futsalissa.