Essays on skills and labor markets - Sieppi, Antti (2025)
Tämä väitöskirja sisältää neljä tutkimusartikkelia, jotka tutkivat taitojen yhteyttä työmarkkinoiden rakennemuutoksiin, yliopistotutkintojen sisältöihin ja yrittäjyyteen, ammatillisten oppilaitosten johtamiskäytäntöihin, sekä vanhemmuuden vaikutusta sukupuolien työmarkkinatulemiin. Luvussa 2 selitetään työmarkkinoiden rakennemuutosta 22 Euroopan maassa ammatteihin kuuluvilla tehtävillä. Tähän käytetään OECD:n kansainvälistä aikuisten taitotutkimusta (PIAAC), jonka yhdistämme eurooppalaisen työmarkkinatutkimukseen (ELFS). Tuloksien perusteella eniten matemaattisia ja sosiaalisia taitoja, sekä vähiten matemaattisia taitoja tarvitsevia tehtäviä käyttävät ammatit ovat lisääntyneet Euroopassa suhteessa eniten. Luvussa 3 tutkitaan yliopistotutkintojen monipolisuuden ja yrittäjäksi ryhtymisen välistä yhteyttä. Tutkimuksessa käytetään kattavia suomalaisia rekisteriaineistoja työmarkkinatulemista sekä merkittävän yliopiston opintorekisteriä. Tulosten mukaan kauppatieteistä ja taloustieteestä valmistuvat ryhtyvät todennäköisemmin yrittäjiksi jos heidän tutkintonsa sisältää keskimääräistä vähemmän pääaineen kursseja ja keskimääräistä vähemmän sivuaineita. Luvussa 4 toteutetaan World Management Survey -kyselytutkimus suomalaisille ammattioppilaitoksille niiden johtamiskäytäntöjen selvittämiseksi. Tutkimustuloksien mukaan johtamiskäytännöt ovat yleisesti hyviä verrattuna muiden maiden tuloksiin toisenlaisissa oppilaitoksissa. Lisäksi tuloksien mukaan yksityisomisteisuus, suuremmat oppilaitokset ja sijainti suuren väestötiheyden alueella ovat yhteydessä parempiin johtamiskäytäntöihin. Luvussa 5 esitetään tuloksia vanhemmuuden yhteydestä erinäisiin isien ja äitien työmarkkinatulemiin. Toteutamme tapahtumatutkimuksen käyttäen suomalaisia rekisteriaineistoja syntymistä ja työmarkkinatulemista kuten työllisyydestä ja palkoista. Tuloksien mukaan äidit kokevat ensimmäisen lapsensa syntymän myötä merkittäviä ja pysyviä negatiivisia vaikutuksia bruttotuloihin, työllisyyteen ja tuntipalkkaan. Tämä vaikutus on kuitenkin pienempi nettotuloissa, mikä viittaa siihen että tulonsiirrot kompensoivat suurimman osan tulonmenetyksistä.