Geopoliittisten riskien vaikutus euroalueen inflaatioon - Palola, Markus (2025)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan, miten geopoliittiset riskit ovat vaikuttaneet euroalueen pohjainflaatioon vuosina 1999–2024. Yhteyttä tarkastellaan SVAR-mallilla, jonka muuttujat perustuvat Phillipsin käyrään. Geopoliittisen riskin mittarina käytetään Caldaran ja Iacoviellon (2022) geopoliittista riski-indeksiä ja sen osaindeksejä, geopoliittisia uhkia ja toimia. Lisäksi tutkimuksessa luodaan geopoliittiset riski-indeksit Euroopalle ja euroalueelle Caldaran ja Iacoviellon maakohtaisista indekseistä. Tulosten perusteella geopoliittiset riskit ovat nostaneet euroalueen inflaatiota erityisesti aineiston jälkimmäisellä puolikkaalla. Tulos kertoo Ukrainan sodan vaikutuksesta. Toisaalta aikavälillä 1999–2011 geopoliittisten riskien vaikutus hintoihin on ollut lievempi, mikä selittyy sillä, että ajanjakson merkittävät geopoliittiset tapahtumat liittyvät vahvasti Yhdysvaltoihin. Tutkimuksessa havaitaan myös, että geopoliittisten riskien vaikutus inflaatioon riippuu riskin luonteesta ja käytettävästä riskimittarista. Vaikka geopoliittiset riskit ovat nostaneet inflaatiota euroalueella, vaihtelee niiden vaikutus tapahtumasta riippuen. Siksi esimerkiksi EKP:n on reagoitava niihin tapauskohtaisesti. Havainto korostaa myös geopoliittiseen riski-indeksiin liittyviä haasteita, sillä indeksi yhdistää hyvin eriluonteisia riskejä eri alueilta.