Instituutiot ja talouskasvu: Schumpeteriläisestä kasvuteoriasta innovaatiosysteemeihin - Jääskeläinen, Iikka (2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin instituutioiden ja talouskasvun välistä yhteyttä kansallisten innovaatiosysteemien konseptin kautta. Tutkielman teoreettisena pohjana on schumpeteriläinen kasvuteoria, jossa onnistuneet innovaatiot ovat talouskasvun lähteenä. Schumpeteriläistä kasvumallia täydennetään institutionaalisella kasvuteorialla, jonka mukaan innovointi sekä talouden pitkän aikavälin kasvuvauhti riippuvat siinä operoivien instituutioiden laadusta. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, ovatko kansalliset innovaatiosysteemit yhteydessä talouskehitykseen, ja ovatko talouskasvun ja innovaatiosysteemien yhteydet riippuvaisia talouden kehitysasteesta. Tutkimus koostui näin ollen kahdesta tutkimuskysymyksestä, joista ensimmäinen oli, ovatko kansalliset innovaatiosysteemit yhteydessä talouskasvuun EU-maissa. Toisena tutkimuskysymyksenä puolestaan oli, ovatko innovaatiosysteemien talouskasvuvaikutukset riippuvaisia talouden kehitysasteesta. Tutkimuksessa hyödynnettiin faktorianalyysia innovaatiosysteemejä kuvaavien yhteismuuttujien muodostamisessa. Muodostettujen yhteismuut-tujien ja talouskasvun välinen tarkastelu suoritettiin kiinteiden vaikutusten regressiomallilla. Innovaatiosysteemien talouskasvuvaikutusten ja talouden kehitysasteen välisten yhteyksien tarkastelussa hyödynnettiin puolestaan interaktiotermejä. Tutkimustulosten perusteella valtion teknologisella kapasi-teetilla, koulutusjärjestelmän kattavuudella ja talouden avoimuudella on merkittävä positiivinen yhteys talouskasvuun. Vaikutusten erot eturintama- ja perässätulijavaltioiden välillä eivät puolestaan olleet tutkimuksen perus-teella tilastollisesti merkitseviä.