Not only rock 'n' roll : the reception of Russophone rock in the United States, 1985–2025 - Okko, Antti (2025)
Tutkimus tarkastelee venäjänkieliseltä kulttuurialueelta tulevan rockmusiikin vastaanottoa Yhdysvalloissa vuosina 1985–2025. Yhdysvaltalainen media on kehystänyt aluelta tulevaa musiikkia ja muusikoita ensisijaisesti politisoituneiden stereotypioiden kautta. Käytän kuvitteellisen idän käsitettä kuvaamaan tapaa, jolla amerikkalaiset usein suhtautuvat Neuvostoliittoon ja post-kommunistiseen itään. Kuvitteellinen itä rakentuu erityisesti Venäjää koskevien uskomusten ja ennakkoluulojen ympärille. Se jakautuu kahteen osaan: autoritaariseen eliittiin, joka sortaa kansalaisia ja tilanteeseen tyytymättömään länsimieliseen kansaan. Rockmuusikot on mediassa nähty länsimaalaistumisen symboleina, ja tiedotusvälineet ovat usein päätyneet virheellisesti kuvaamaan muusikot ja valtion jyrkän vastakkaisina toimijoina. 1980-luvun lopulla, jolloin Neuvostoliitto kävi läpi reformeja artistit toimivat mikrotason todisteina makrotason muutoksista, todistaen kommunistisen vihollisen olevan todella liberalisoitumassa. 1990-luvulla Venäjä omaksui ainakin näennäisesti demokraattiset arvot ja vapaan markkinatalouden. Yhtyeet, jotka saivat osakseen eniten mediahuomiota 1990-luvun aikana, ylistivät toiminnassaan uuden ajan arvomaailmaa ja käänsivät Neuvostoliiton ja kylmän sodan humoristiseksi karikatyyriksi. 2000-luvun alussa Venäjä oli hetken aikaa integroitunut osaksi globaalia populaarikulttuurillista diskurssia. Selkein esimerkki tästä oli pop-rockyhtye t.A.T.u., jonka vastaanottoa venäläisyys tai siihen liitetyt odotukset eivät määritelleet. Poliittinen kehystäminen nousi uudelleen esiin 2000-luvun loppupuolella ja 2010-luvun alussa, kun Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet heikkenivät. Rockmuusikot kehystettiin toisinajattelun symboleiksi ja venäläisen yhteiskunnan monimutkaisia kysymyksiä pelkistettiin muusikoiden avulla binäärisiin kategorioihin, kuten Pussy Riot ja demokratia vastaan Vladimir Putin ja sorto. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 ja edelleen jatkuva sota ovat pitäneet rockmuusikot uutisissa. Sodan myötä Ukraina ja ukrainalainen musiikki on amerikkalaisessa lehdistössä tunnistettu omaksi, Venäjästä erilliseksi kokonaisuudekseen. Vastaanoton politisoituminen on ollut kaksiteräinen miekka taiteilijoille. Se on tuonut heille paljon huomiota, vieden kuitenkin huomiota pois heidän musiikistaan.