Kognitiivisen turvallisuuden lisääminen kybertoimintaympäristössä tekoälyn avulla - Tauriainen, Ilpo (2025)
Kognitiivinen turvallisuus on nouseva käsite kyberturvallisuudessa, jossa perinteisten teknisten uhkien rinnalle ovat nousseet ihmisten ajatteluun, päätöksentekoon ja havaintokykyyn vaikuttavat kognitiiviset uhat, kuten disinformaatio, syväväärennös-sisällöt ja sosiaalinen manipulointi. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten tekoäly voi lisätä kognitiivista turvallisuutta kybertoimintaympäristössä. Tutkimus toteutettiin systemoidun kirjallisuuskatsauksen menetelmällä, jossa analysoitiin kymmenen kansainvälistä ja vertaisarvioitua tutkimusta vuosilta 2017–2025. Aineisto koottiin kolmesta tietokannasta (ProQuest, Scopus, Google Scholar) ja seulottiin tarkoin määriteltyjen sisäänottokriteerien mukaisesti. Useimmat tutkimukset painottuivat tekniseen näkökulmaan, mutta tulosten perusteella tekoälyllä ja koneoppimisella on potentiaalia kognitiivisen turvallisuuden tukemisessa erityisesti seuraavilla alueilla: kognitiivisten uhkien ennakoiva tunnistaminen, päätöksenteon tukeminen, tilannetietoisuuden parantaminen sekä turvallisuusanalyytikkojen kognitiivisen kuormituksen vä-hentäminen. Lisäksi tekoäly voi analysoida suuria tietomääriä, havaita poikkeavuuksia ja suojata haitalliselta informaatiovaikuttamiselta. Tutkimus osoittaa, että vaikka tekoälyyn kohdistuu suuria odotuksia niin suoraa näyttöä sen kyvystä vahvistaa kognitiivista turvallisuutta on vielä rajallisesti. Tämä viittaa tarpeeseen tarkentaa käsitteitä ja lisätä monitieteistä tutkimusta aihepiirin kehittämiseksi. Asiasanat: kognitiivinen turvallisuus, koneoppiminen, kybertoimintaympäristö, tekoäly.