Syväväärennökset uhkana demokraattisille yhteiskunnille - Erkkilä, Juuso (2025)
Verkottuneessa maailmassa erilaiset tahot voivat hyötyä harhaanjohtavan tiedon levittämisestä. Syväväärennökset ovat tehokas keino välittää mis- ja disinformaatiota, sillä niiden valheelliset narratiivit vääristävät ihmisten todellisuuskäsityksiä. Ihmisillä on taipumus uskoa syväväärennöksiä etenkin silloin, kun ne tukevat olemassa olevia ennakkoluuloja eikä niiden aitoutta kyseenalaisteta kriittisesti. Kehittyvä tekoälyteknologia mahdollistaa entistä realistisempien syväväärennösten luomisen, teknologian helpompi saatavuus puolestaan niiden laajan levittämisen esimerkiksi sosiaalisen median jakelukanavissa. Näiden tekijöiden yhteisvaikutus voi johtaa vakaviin uhkiin demokratialle, kuten vaalimanipulointiin, sananvapauden rajoittamiseen sekä kansallisen ja sisäisen turvallisuuden vaarantumiseen.