Genitiv oder Dativ? : eine Korpusanalyse der Verwendung der Präposition dank - Aho, Emmilotta (2025)
Saksan kielessä prepositiot edellyttävät tiettyjä sijamuotoja. Jotkin prepositiot ovat tiukasti sidottuja tiettyyn sijamuotoon, kun taas toiset ovat joustavampia ja alttiita kielen muuttumiselle. Prepositiota dank voidaan käyttää sekä genetiivissä että datiivissa, ja sanakirjat ja aiemmat tutkimukset tunnustavat molemmat sijat mahdollisiksi. Kuinka prepositiota tulisi käyttää käytännössä, jää kuitenkin usein epäselväksi juuri tästä syystä. Yleissanakirjat, erityissanakirjat ja aiemmat tutkimukset tuovat esille preposition käytössä tapauksia, joissa sijamuodon valinta on epävarmaa ja joissa lisätutkimus olisi tarpeellista. Tällaisia ovat esimerkiksi tapaukset, joissa prepositiota seuraa yksikkömuotoinen substantiivi, jota edeltää artikkeli tai adjektiivi. Nämä tapaukset ovat tämän tutkielman keskiössä. Tutkielmassa käsitellään myös alueellisten erojen vaikutusta sijamuodon valintaan näiden tapauksien kohdalla. Preposition ajankohtaista käyttöä tutkitaan tutkielmassa korpuksen ja korpusanalyysin avulla. Analyysissä selviää, että tapauksissa, joissa dank prepositiota seuraa yksikkömuotoinen substantiivi artikkelilla, genetiivi on huomattavasti käytetympi sijamuoto. Genetiivi on suosittu etenkin Saksassa ja Itävallassa, kun taas Sveitsissä datiivi on genetiiviä yleisempi. Tapauksissa, joissa prepositiota seuraa yksikkömuotoinen substantiivi adjektiivilla, datiivi on sijamuodoista yleisempi. Saksassa sijamuodot ovat lähes yhtä käytettyjä, kun taas Itävallassa ja Sveitsissä datiivi on käytetympi, vaikkakin esiintymiä on vähän. Nämä tulokset vahvistavat ja edistävät dank preposition käyttöön liittyvää tietoa, ja ne tarkentavat sanakirjojen tarjoamaa ohjeistusta.