“It must be exhausting always rooting for the Anti-Hero" : discourse analysis of Taylor Swift’s lyrics on Midnights - Niemi, Amalia (2025)
Taylor Swift on yksi tämän hetken puhutuimmista artisteista. Hänen kappaleensa kerryttävät päivittäin miljoonia kuuntelukertoja musiikin suoratoistopalveluissa. Julkaistuaan Midnights-albumin syksyllä 2022 Swift koki merkittävän nousun suosiossaan, joka vahvisti hänen jo nousussa ollutta uraansa. Hänen kappaleidensa aiheita kuitenkin kritisoidaan ja yleistetään pelkästään rakkaus- ja sydänsuruteemaisiksi suosituimpien kappaleiden perusteella, joka ei ole koko totuus. Swift on uransa alusta asti tunnettu taitavana sanoittajana, sillä hän on sanoittanut jokaisen kappaleensa kaikilla albumeillaan. Ne ovat tarinankerronnallisia autobiografisia tekstejä, joiden aiheet ovat muuttuneet ja kasvaneet hänen mukanaan. Kandidaatintutkielmani keskiössä ovat Swiftin sanoitukset ja kuinka niissä käytetty kerronnallinen tyyli ilmaisee itsetutkiskelevia diskursseja. Muun muassa De Fina (2012), Mackenzie ja Alba-Juez (2019), Lehtonen (2000) ja Helsinger (2018) tuovat kielentutkimuksissaan ilmi narratiivien monitulkintaisuutta niin kertojan kuin vastaanottajankin suhteen. Kertoja pystyy tarkastelemaan identiteettiään eri näkökulmista kerronnan välityksellä, kun taas vastaanottajat tulkitsevat identiteettejä omien tunteidensa ja kokemuksiensa perusteella. Tästä kummuten analyysini on subjektiivista.