Muuttuuko aikuisten kehonkuva voimaharjoittelun myötä? : kolmen kuukauden interventiotutkimus - Mäkinen, Sanelma (2025)
Kehonkuvalla tarkoitetaan mielikuvaa kehon koosta ja muodosta, sekä niihin liittyvistä tunteista. Kehonkuvaan liittyvät huolet ovat yleisiä ja niillä on vahva yhteys mielenterveysongelmiin, kroonisten sairauksien riskitekijöihin ja terveyskäyttäytymiseen. Liikuntaharjoittelulla on useita myönteisiä vaikutuksia kehoon ja se voi mahdollisesti parantaa myös kehonkuvaa. Aikaisempi tutkimus erityisesti voimaharjoittelun yhteydestä kehonkuvaan on kuitenkin suhteellisen vähäistä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, muuttuuko 18−45-vuotiaiden aikuisten (n=163) kehonkuva kolmen kuukauden ohjatun voimaharjoitteluintervention aikana. Lisäksi tarkasteltiin, selittääkö mahdollista kehonkuvan muutosta osallistujien ikä, sukupuoli, lähtötilanteen kehonkuva tai painoindeksi (BMI) tai lihasvoimassa tai kehonkoostumuksessa tapahtuneet muutokset intervention aikana.