Kahdenkeskisen verkkovertaistuen ominaisuuksien vaikutus sen käyttöön ja käyttöturvallisuuteen - Parviainen, Karoliina (2025)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee tasavertaista, kahdenkeskistä verkko-vertaistukea hyödyntäen tietojärjestelmätieteen ja psykologian rajapinnan tut-kimusta. Tarkoituksena oli kartoittaa verkkovertaisuuden mahdollisuuksia toimia vaihtoehtona kuormittuneille, pääasiassa järjestöjen tarjoamille mielen-terveyspalveluille. Tutkimuskysymykseen, mitkä verkkovertaistuen ominaisuudet vaikuttavat kahdenkeskisen vertaistuen käyttöön ja käyttöturvallisuuteen, pyrittiin löytämään vastauksia muunnosviitekehyksen avulla, joka tarkastelee kahden-keskisen verkkovertaisuuden ominaisuuksia sosiaalisen median näkökulmasta. Nämä ominaisuudet ovat asynkronisuus, pysyvyys, julkisuus, saatavuus, vih-jeiden puuttuminen, määrällistettävyys, sekä visuaalisuus. Näiden lisäksi tur-vallisuus nostettiin aiemman tutkimuksen perusteella muunnosviitekehyksen ominaisuuksien lisäksi osaksi tutkielman tarkasteltavia teemoja. Tähän liitty-en tarkasteltiin myös verkkovertaistuen arvonluonnin mahdollisuuksia käyt-täjille ja palvelutarjoajille. Tämän avulla pyrittiin löytämään syitä palveluntar-joajille tarjota juuri kahdenkeskistä verkkovertaistukea. Tutkielma toteutettiin laadullisena sisältöanalyysinä. Analyysin kohteina oli kaksi haastateltavaa järjestöä, jotka tarjoavat täysin tasavertaista, valvomatonta, kahdenkeskistä verkkovertaistukea, sekä viisi kahdenkeskistä verkkovertaistukea mahdollis-tavaa alustaa. Haastattelut toteutettiin järjestöjen työntekijöille puolistruktu-roituina haastatteluina ja niiden avulla oli tarkoitus etsiä järjestöjen toiminnas-ta muunnosviitekehyksen ominaisuuksia ja tarkastella, kuinka nämä vaikutta-vat toimintaan. Niin haastattelujen sisällöt, kuin vertaistukialustatkin analy-soitiin muunnosviitekehystä hyödyntämällä, etsien tuloksista muunnosviite-kehyksen ominaisuuksia. Tämän lisäksi tarkasteltiin turvallisuuden teemoja, sekä pidettiin uusien ominaisuuksien löytyminen mahdollisena. Haastattelu-jen perusteella vahvistettiin turvallisuuden tärkeys verkkovertaisuuden toteu-tumisessa. Lisäksi uusina ominaisuuksina nousivat esiin yhteisöllisyys ja helppokäyttöisyys. Näitä teemoja tarkasteltiin vertaistukialustojen analyysissä. Lopuksi pohdittiin, kuinka nämä ominaisuudet vaikuttavat kahdenkeskisen verkkovertaistuen käyttöön. Olemassa olevista, muunnosviitekehyksen omi-naisuuksista, sekä uusista löydetyistä ominaisuuksista koostettiin täysin tasa-vertaiselle, kahdenkeskiselle verkkovertaistuelle sopiva malli.