“Koko yhteiskunta on muuttunut vaativammaksi” : kertomuksia 2020-luvun vanhemmuuden vaatimuksista Vauva.fi-keskustelufoorumilla - Huhta, Noora; Viita, Emma (2025)
Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää, millaisia vaatimuksia vanhemmuudelle rakentuu 2020-luvulla Vauva.fi-keskustelufoorumilla. Tutkimus toteutettiin laadullisena ja osana LAKAVE-tutkimushanketta, jonka aineisto koostui Vauva.fi-keskustelufoorumista. Aineisto koostui 38 kertomuksesta. Tutkimuksen näkökulma oli narratiivinen, joten se mahdollisti vanhemmuuden vaatimusten tarkastelun kertomusten avulla. Analyysi toteutettiin temaattista analyysiä hyödyntäen. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että vanhemmuuden vaatimukset ovat nousseet 2020-luvulla. Kertomuksissa korostettiin nyky-yhteiskunnan muuttuneita odotuksia, jotka lisäävät paineita vanhemmuuteen. Kasvatuksen sääntelyn lisääntyminen ja yksilöllisyyden korostuminen tuovat omat haasteensa vanhemmuudelle. Kertomuksista nousivat esiin myös sosiaalisen median vaikutukset sekä työelämän paineet, jotka ovat vahvasti sidoksissa vanhemmuuteen 2020-luvulla. Tutkimuksen aihe on jäänyt vähemmälle huomioille, etenkin kasvatustieteellisissä tutkimuksissa, joten tutkimuksella pyritään tuomaan näkyvyyttä aiheelle ja tuomaan relevanttia ja uutta tietoa juuri kasvatustieteellisestä näkökuomasta. Tutkimuksen avulla halutaan nostaa esiin myös vanhempien näkökulmaa aiheesta ja tuottaa uutta tietoa vanhemmuuden nykytilasta.