Epävarmuutta vai yhteistyötä : esikoisvanhempien diskurssit kasvatuserimielisyyksistä - Hurnanen, Milla; Mäkeläinen, Laura (2025)
Tutkielma käsittelee esikoisvanhempien diskursseja kasvatuserimielisyyksiin liittyen. Tutkimus perustuu vanhempien haastatteluihin, jotka ovat toteutettu ennen lapsen syntymää ja lapsen ollessa 1,5-vuotias. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaisia retorisia keinoja ja diskursseja esikoisvanhempien puheessaan tulee ilmi kasvatuserimielisyyksistä puhuessa. Selvitimme myös, millaisia sukupuoleen liittyviä diskursseja äitien ja isien puheessa esiintyy. Tutkimus on toteutettu osana CopaGloba-hanketta, ja sen aineistona toimii 30 pariskunnan haastattelut, jotka toteutettiin vuosina 2020–2022. Teoreettisena viitekehyksenä käytettiin Bowenin perhesysteemiteoriaa ja sosiaalista konstruktionismia, jotka auttavat ymmärtämään perhesuhteiden dynamiikkaa. Puheesta tunnistettiin päädiskurssit, jotka olivat epävarmuus ja itse-reflektio sekä yhteisöllisyys ja yhteistyö. Vanhemmuuden keskusteluissa korostuvat epävarmuuden ja yhteistyön diskurssit, jotka vaikuttavat vanhempien kokemuksiin ja tulkintoihin erimielisyyksistä. Äidit ja isät ilmaisevat erilaisia sukupuolirakenteisia diskursseja: äidit painottavat tasa-arvoista ja hoivavetoista rooliaan, kun taas isät pyrkivät haastamaan perinteisiä sukupuolirooleja ja korostavat osallistumisensa merkitystä. Kommunikaatio ja yhteisten tavoitteiden asettaminen ovat keskeisiä yhteistyön rakentamisessa ja ristiriitojen ehkäisyssä. Tulokset vahvistavat aiempia löydöksiä liittyen kommunikaation tärkeyteen vanhemmuudessa, sukupuoliroolien järjestäytymiseen sekä vanhemmuuteen liittyvien odotusten kanssa.