Valmistumisvaiheessa olevien fysioterapiaopiskelijoiden käsityksiä fysioterapeutin ammatillisista osaamisvaatimuksista : fenomenografinen tutkimus - Korjus, Elina; Kesti, Elisabeth (2025)
Fysioterapeutin ammatillinen osaaminen koostuu eri osa-alueista. Osaamisvaatimukset on määritelty eri työryhmissä Suomessa sekä kansainvälisesti. Yhteiskunnalliset ja kansainväliset muutokset asettavat jatkuvasti uudenlaisia vaatimuksia fysioterapeutin osaamiselle. Fysioterapeuttikoulutuksen tulee kyetä vastaamaan osaamisvaatimuksiin. Tämän pro gradu –tutkielman tarkoituksena oli selvittää valmistumisvaiheessa olevien fysioterapeuttiopiskelijoiden käsityksiä fysioterapeutin ammatillisista osaamisvaatimuksista. Tavoitteena oli myös selvittää kriittisiä tekijöitä, jotka erottivat laadullisesti erilaisia käsityksiä toisistaan tutkittavasta ilmiöstä. Tämä pro gradu -tutkielma toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena fenomenografisella menetelmällä. Tutkimukseen osallistui kahdeksan valmistumisvaiheessa olevaa fysioterapeuttiopiskelijaa viidestä eri ammattikorkeakoulusta. Haastattelut toteutettiin etäyhteyksillä kesä-lokakuussa vuonna 2024. Haastattelut toteutettiin avoimina yksilöhaastatteluina ja ne litteroitiin heti haastattelujen jälkeen. Aineiston analyysi tapahtui fenomenografisella aineiston analyysimenetelmällä. Tutkimustulokset edustavat kollektiivisesti jaettua käsitystä tutkittavasta ilmiöstä. Aineiston analyysin jälkeen toteutettiin kartoittava kirjallisuuskatsaus aiheesta. Valmistumisvaiheessa olevat fysioterapeuttiopiskelijat käsittivät fysioterapeutin ammatilliset osaamisvaatimukset kolmella laadullisesti erilaisella tavalla. Muodostuneet kuvauskategoriat olivat: (I) tarvittavan tietotaidon tunnistaminen, (II) tietotaidon soveltaminen käytäntöön ja (III) asiakas fysioterapian keskiössä. Kuvauskategoriat tunnistettiin viisi läpileikkaavaa teemaa: 1) kliininen arviointi ja tutkiminen, 2) fysioterapian terapiamenetelmät, 3) teoriatiedon hallinta ja tiedonhakutaidot, 4) asiakaskohtaaminen ja ohjaaminen sekä 5) fysioterapeutin rooli. Kuvauskategorioiden välisiä kriittisiä tekijöitä tunnistettiin tarkastelemalla eri tapoja tunnistaa teemoja eri kategorioissa. Kriittiset aspektit olivat: ”soveltamisen taito käytännössä, ”tilannekohtaisuuden huomiointi”, ”kokonaisuuden hahmottaminen fysioterapiassa”, ”asiakas toiminnan ytimessä” ja ”fysioterapeutin rooli asiakkaan rinnalla”. Tutkimustulokset osoittavat, että valmistumisvaiheen fysioterapeuttiopiskelijat käsittivät fysioterapeutin ammatillisia osaamisvaatimuksia kolmella laadullisesti erilaisella tavalla. Eri tavat käsittää aihetta näkyivät viidessä teemassa. Käsityksiä toisistaan erottivat kriittiset tekijät. Tutkimustulokset laajenivat opiskelijoiden suppeimmasta tavasta ymmärtää tutkittavaa ilmiötä aina laajimpaan ymmärrykseen. Tuloksia voidaan hyödyntää fysioterapeuttikoulutuksen kehittämistyössä. Lisäksi tutkimustuloksia on mahdollista verrata työelämän osaamisvaatimuksiin ja tarkastella niiden valossa valmistuvien fysioterapeuttiopiskelijoiden käsityksiä heidän siirtyessään työelämään.