Luokan kiusaamisen määrän, sukupuolen ja puolustamiskäyttäytymisen yhteydet sivustaseuraajien masennus- ja ahdistusoireisiin ja käsitykseen ikätovereista - Karjalainen, Annukka (2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, missä määrin luokan kiusaamisen määrä, sukupuoli ja puolustamiskäyttäytyminen selittävät sivustaseuraajien ahdistus- ja masennusoireita sekä käsitystä ikätovereista. Tutkimusaineistona käytin KiVa Koulu -ohjelman interventiotutkimuksen yhteydessä kerättyä kyselyaineistoa. Tässä tutkimuksessa hyödynnettiin aineistona ainoastaan tutkimuksen alkumittausta, joka kerättiin keväällä 2007 (vuosiluokat 3-5) ja keväällä 2008 (vuosiluokat 7-8). Aineisto rajattiin koskemaan niitä vastaajia, jotka eivät itsearvioituna olleet kiusattuna tai kiusanneet. Täten tutkimukseen osallistui 14 384 oppilasta 78:sta eri koulusta. Vastatakseni tutkimuskysymyksiin, käytin analyysimenetelmänä hierarkkista lineaarista regressioanalyysiä. Tutkimuksen tulosten mukaan sukupuoli ja puolustamiskäyttäytyminen selittivät sivustaseuraajien masennusoireita. Pojat olivat vähemmän masentuneita kuin tytöt. Puolustamiskäyttäytyminen oli yhteydessä vähäisempään masentuneisuuteen. Kaikilla selittäjillä (sukupuoli, luokan kiusaamisen määrä ja puolustamiskäyttäytyminen) oli tilastollisesti merkitsevä yhteys sivustaseuraajien ahdistusoireisiin. Mitä enemmän luokassa oli kiusaamista, sitä ahdistuneempia sivustaseuraajat olivat. Lisäksi tytöt olivat ahdistuneempia kuin pojat. Sukupuoli ja puolustamiskäyttäytyminen selittivät käsitystä ikätovereista. Käsitys ikätovereista oli sitä myönteisempi, mitä enemmän luokassa oli puolustamiskäyttäytymistä. Tyttöjen käsitys ikätovereista oli myönteisempi kuin poikien. Löydökset korostavat sivustaseuraajien tuen tarpeen tunnistamisen ja puolustamiskäyttäytymisen vahvistamisen tärkeyttä.