“Koin tosi paljon surua ja myötätuntoa sitä kohtaan, miten voin” : mielenterveyskuntoutujan tunteet ja tunnekokemukset osana toipumisprosessia - Väätäinen, Elia (2025)
Tässä maisterintutkielmassa tutkitaan mielenterveyskuntoutujan tunteita ja tunnekokemuksia osana hänen toipumisprosessiaan. Lähtökohta tälle autoetnografiselle tutkimukselleni on se, että tuomalla esiin omia kokemuksiani mielenterveyden kriisistä voisin osaltani vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa. Tutkielmani teoreettinen viitekehys koostuu kulttuurisesta mielenterveystutkimuksesta ja sen rinnalla kehittyneestä erillisestä kulttuurisesta hulluustutkimuksesta sekä tunteiden tutkimuksesta ja tunteisiin keskittyvästä kirjallisuudentutkimuksesta. Tutkijana olen tutkinut omaa tarinaani, jolloin aineistoon liittyy paljon kulttuurillisia normeja, mutta tulen heijastaneeksi niitä tutkimuksessani myös itse. Tutkielmassani pyritään tuomaan näitä kulttuurillisia normeja kriittisesti ja analyyttisesti näkyviksi sekä tuomaan esiin ja kyseenalaistamaan kulttuurillisten normien merkityksiä toipumisprosessissa. Tutkimusaineistona toimivat mielenterveyden kriisin aikaan kirjoittamani ja vuonna 2019 julkaisemani runokirja Ikuinen darra ja lukuvuonna 2024—2025 kirjoittamani tutkimuspäiväkirja. Tutkimuspäiväkirjani koostuu useasta erityyppisestä materiaalista ja siinä ilmenee muistiinpanoja niistä tunteista, joita runokirjan lukeminen on minussa herättänyt. Tutkielmassani tarkastelen 1) millaisia tunteita ja tunnekokemuksia hoitojaksojeni ja sen jälkeisen reflektion myötä kirjoittamani tekstit tuottavat sekä 2) millä tavoin tunteet ja tunnekokemukset rakentavat ja jäsentävät toipumisprosessia mielenterveyden kriisistä? Tutkielmassani on tarkoitus kokea mielenterveyskriisin ajanjakson tunteet uudelleen ja tuoda ne esiin niin, että lukijassa herää tunteita – joko samoja tunteita kuin minussa herää tai eriäviä tunteita. Runokirjassani tapahtuu narratiivinen muutos, jossa kielteiset tunteet kulminoituvat katkeruuteen, josta ne muuttuvat lopulta toivoksi. Tutkimuspäiväkirjassa runokirjan herättämät kielteiset tunteet vaihtuvat tapahtumien hyväksynnäksi, myötätunnoksi ja ylpeydeksi. Tutkimuspäiväkirjassa on käsitelty kirjoittamisen avulla kriisijaksoa osana siitä toipumisen prosessia. Toipumisprosessini muodostuu “paljastumisen prosessiksi" nimeämäni prosessin kautta. Olen tutkimuksellani pyrkinyt tuomaan esiin toipumisen moninaisuutta ja jatkuvuutta.