Korkeampaa naissivistystä : diskurssi sanomalehdissä liittyen naisten erivapauden poistoon ja naisten koulutukseen Suomessa vuosina 1900–1901 - Liljeberg, Taikatuuli (2025)
Tässä tutkielmassa käsitellään naisten erivapauden poistamiseen liittyvää diskurssia suomalaisissa sanomalehdissä vuosina 1900 ja 1901. Naisten erivapaudella tarkoitetaan sitä, että voidakseen suorittaa ylioppilastutkinnon ja päästäkseen yliopistoon, naisten tuli anoa vapautusta sukupuolestaan. Tutkielmassa tarkastellaan, miten diskurssi erivapauden poistamisesta sekä naisten koulutuksesta eroaa sanomalehdissä Uusi Suometar ja Päivälehti. Tutkielmassa tarkastellaan sekä vuotta 1901, jolloin erivapauskäytäntö poistettiin, että edeltävää vuotta 1900, jotta voidaan suhteuttaa diskurssi osaksi sen aikaista laajempaa keskustelua naisten korkeammasta koulutuksesta ja sen tarpeellisuudesta sekä hyväksymisestä.