Kylien muuttuvat maisemat : Keihärinkosken kulttuuriympäristön kehitys ja muutos - Virtakainen, Vilja (2025)
Tutkielmani käsittelee Keski-Suomessa sijaitsevaan Viitasaaren kaupunkiin kuuluvan Keihärinkosken kylän kyläkeskuksen kulttuuriympäristön muutosta tarkastelemalla kylän nykyistä kulttuuriympäristöä ja sen muodostumiseen johtaneita vaiheita. Kyläkeskus on muodostunut sen läpi kulkevan kosken ympärille, ja kyseinen miljöö on todettu jo aikaisemmissa tutkimuksissa kylämaiseman ydinalueeksi ja maakunnallisesti merkittäväksi sen historiallisten ja maisemallisten arvojen perusteella. Oman tarkasteluni keskiössä on erityisesti alueen kulttuurimaisema ja sen ilmiasu eli maisemakuva, huomioiden myös siihen kuuluvaa rakennettua ympäristöä.