Esikoislapsensa saaneiden vanhempien kokemuksia suomalaiselta yhteiskunnalta saadusta tuesta vanhemmuudelleen - Nikkanen, Anna-Riitta Katariina (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää esikoislapsensa saaneiden vanhempien kokemuksia suomalaiselta yhteiskunnalta saadusta formaalista tuesta vanhemmuudelleen sekä tämän tuen vastaavuudesta näiden vanhempien tarpeisiin. Vanhemmille ja perheille suunnattu formaali tuki suomalaisessa yhteiskunnassa rakentuu muun muassa kattavalle neuvola- ja terveydenhoitotoiminnalle, vanhemmille suunnatuille taloudellisille etuuksille sekä eri järjestöjen ylläpitämälle toiminnalle. Vanhempien kokemuksia tarkasteltiin suomalaisten perhepalveluiden sekä vanhemmuuden ja yhteisvanhemmuuden näkökulmista käsin suomalaisen yhteiskunnan kontekstissa. Tutkimus on laadullinen poikkileikkaustutkimus, jonka kohdejoukkona olivat esikoislapsensa saaneet vanhemmat. Tutkimuksen aineistona olivat CopaGloba – Yhteisvanhemmuuteen oppimassa -hankkeeseen osallistuneiden 23–39-vuotiaiden esikoislapsensa saaneiden vanhempien haastatteluaineistot, jotka kerättiin lapsen ollessa noin 1,5-vuotias. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että neuvolan koetaan tukevan vanhemmuutta erityisesti käytännön vinkkien, keskusteluavun ja palveluiden piiriin ohjaamisen kautta. Tulokset osoittavat myös, että perhevapaajärjestelmän koetaan tukevan vanhemmuutta erityisesti mahdollistamalla molemmille vanhemmille suhteellisen pitkät kotonaoloajat lapsen kanssa. Niin ikään tulokset osoittavat, että yhteiskunnan asenteiden koetaan jossain määrin muuttuneen poispäin pe-rinteisemmistä, joskin yhä edelleen niitä rakenteissa näkyy.