Osallisuuden kuvauksia lasten ja sosiaalityöntekijöiden kohtaamisissa - Salonen, Jenni (2025)
Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaattitutkielmassa tavoitteenani on tuottaa tietoa lapsen osallisuudesta lasten ja sosiaalityöntekijöiden kohtaamisissa aiemman tutkimustiedon pohjalta. Tutkimuskysymykseni on: Millaisia kuvauksia lapsen osallisuudesta lapset ja sosiaalityöntekijät tuottavat heidän kohtaamisiinsa liittyen? Tutkimusaineistossa kohtaamiset sijoittuvat lastensuojeluprosessin eri vaiheisiin. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä on Laura Lundyn lapsen osallistumisen malli, jonka kautta tarkastelen lapsen osallisuutta. Osallistumismalli koostuu neljästä elementistä (tila, ääni, yleisö ja vaikutus), joiden kautta lapsen osallisuutta tarkastellaan. Elementit sisältävät vuorovaikutukseen ja lapsen mielipiteen vaikutukseen liittyviä tekijöitä.