Huumori johtamisen resurssina - Särkkä, Atte (2025)
Johtamistyylien muuttuessa yhä ihmiskeskeisimmiksi on tärkeää ymmärtää alaisten työhyvinvointiin, -tyytyväisyyteen ja motivaatioon vaikuttavia teki-jöitä. Muun muassa huumori voi vaikuttaa kyseisiin osa-alueisiin. Huumori vaikuttaa muutenkin olevan merkittävä osa ihmisten elämää ja yleistä vuoro-vaikutusta, joten on tärkeää tutkia sen vaikutusta myös johtamisessa. Huumoria johtamisessa onkin tutkittu jo aiemmin, mutta lähinnä mää-rällisesti. Aiemman tutkimustiedon mukaan johtamisessa esiintyvällä huu-morilla voi olla positiivinen vaikutus sekä yksilön että organisaation suori-tuskykyyn. Toisaalta huumorilla voi olla myös negatiivisia seurauksia. Tässä pro gradu -tutkielmassa lähestytään huumorin roolia johtamisessa laadullisen tutkimuksen keinoin. Tarkastelen huumoria johtamisen resurssina eli huumorin käyttöä ja sen eri tyylejä eri johtamistilanteissa. Tutkimuksen aineisto koostuu kahdeksan johtajan teemahaastattelusta, joissa johtajat ovat kertoneet omista kokemuksistaan huumorista ja sen käytöstä johtamistilan-teissa. Tutkimustulokseni ovat linjassa aiemman tutkimuksen kanssa, sillä tu-losten mukaan huumori voi toimia johtamisen resurssina. Johtajan on kuiten-kin tiedostettava huumorin sudenkuopat ja sen vahvasti tilannesidonnainen luonne. Riskeistä huolimatta johtajat ajattelivat huumorin olevan tärkeä osa työympäristössä tapahtuvaa vuorovaikutusta, eikä johtamisessa käytettävää huumoria voi välttämättä irrottaa arkipäiväisestä huumorista.