"Toiset vanhemmat veivät lapsiaan harrastuksiin, minä terapioihin" : autismikirjon lasten vanhempien vertaistuki verkkokeskusteluissa - Hagman, Ella; Jalas, Emmi (2025)
Autismikirjon lasten vanhempien hyvinvointia ja sen tukemista on tutkittu melko paljon niin kansainvälisesti kuin valtakunnallisestikin. Näissä tutkimuksissa vertaistuen koetaan tukevan vanhemman hyvinvointia. Kuitenkin tutkimukset verkossa toteutuvasta vertaistuesta ovat jääneet vähälle. Tämä tutkimus keskittyy autismikirjon lasten vanhemmuuden vertaistukeen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaista vertaistukea autismikirjon lasten vanhemmuuteen rakentuu verkkokeskusteluissa. Tutkimus nojautuu sosiaalisen konstruktionismin tieteenfilosofiaan ja se toteutettiin laadullisena tutkimuksena osana Lapsuuden, nuoruuden ja kasvatuksen kuvaukset verkkokeskusteluissa (LAKAVE) –tutkimushanketta. Tutkimus- aineisto kerättiin harkinnanvaraisella otannalla Vauva.fi -sivuston verkkokeskusteluista. Aineistoksi valikoitui kaksi keskusteluketjua, joissa keskustelunaiheena on autismikirjon lasten vanhemmuus. Tutkimusaineisto analysoitiin temaattisen analyysin keinoin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että autistimikirjon lasten vanhemmuuden vertaistuki rakentuu verkkokeskusteluissa kommenteista, joissa vanhemmat paljastivat itseä koskevia tietoja, neuvoivat ja antoivat vinkkejä sekä tarjosivat sosiaalista tukea. Tutkimuksen myötä voidaan todeta, että vanhemmuuden vertaistuelle on tarvetta ja vertaistuki näyttäytyy verkkokeskusteluissa hyvin moninaisena. Kaiken kaikkiaan tutkimus antaa tietoa autismikirjon häiriöstä, vanhemmuudesta ja siihen rakentuvasta vertaistuesta. Lisäksi se tarjoaa kasvattajille mahdollisuuden ymmärtää autismikirjon lasten vanhemmuuden vertaistukea syvällisemmin.