Tulotason vaikutus subjektiiviseen hyvinvointiin: Kolmen hyvinvointivaltiomallin vertailu - Heikkinen, Leevi (2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan tulotason vaikutusta subjektiiviseen hyvinvointiin. Rahan ja onnellisuuden välinen suhde on kiehtova. Valtaosa ihmisistä ajattelee, että korkeampi tulotaso on yhteydessä korkeampaan onnellisuuteen. Tutkielmassa käydään läpi aiheeseen liittyvää tutkimuskirjallisuutta. Lisäksi tulotason ja subjektiivisen hyvinvoinnin välistä yhteyttä tarkastellaan kolmen eri hyvinvointivaltiomallin, Suomen (sosiaalidemokraattinen, Saksan (konservatiiviskorporatistinen) ja Yhdysvaltojen (liberaali) vertailun kautta. Tutkimuksessa käytetään European Values Study 2017 -ja World Values survey -aineistoja. Aineisto sisältää yli 200 eri muuttujaa, joiden joukossa on vastaajien kotitalouden tulotaso jaettuna kymmeneen eri luokkaan sekä heidän kokemansa onnellisuuden taso jaettuna neljään luokkaan. Tulojen ja onnellisuuden välistä yhteyttä tutkitaan vertailemalla vastaajien keskimääräistä onnellisuusastetta kussakin tuloluokassa. Lisäksi tulojen ja hyvinvoinnin välistä yhteyttä tarkastellaan ristiintaulukoinnilla, mallintamalla lineaarista regressiota kontrolloimalla taustamuuttujia. Lineaarisessa regressiossa vastemuuttujana on vastaajan kokema onnellisuus ja selittävinä muuttujina kotitalouden tuloluokan lisäksi ikä, sukupuoli, vastaajan työllisyystilanne, terveydentila ja siviilisääty. Tulokset osoittavat, että Suomessa tulojen ja hyvinvoinnin välinen yhteys on vakaampi. Saksassa tulojen kasvu vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin enemmän kuin Yhdysvalloissa, mikä haastaa yksiselitteisen oletuksen tuloerojen vaikutuksesta onnellisuuteen. Tutkimus vahvistaa, että hyvinvointimallit voivat vaikuttaa tulojen ja onnellisuuden välistä riippuvuuteen.