Yhteenveto: | Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan suhdannetilanteen vaikutusta yliopistosta valmistuneiden työmarkkina-asemaan eri koulutusaloilla Suomessa. Tutkimus selvittää, vaihteleeko vaikutus koulutusalojen välillä sekä kuinka valmistumisajankohdan taloudellinen tilanne heijastuu työllistymiseen ja työttömyyden kestoon.
Teoreettinen viitekehys pohjautuu koulutuksen ja työn taloustieteisiin, joissa muun muassa käydään läpi inhimillisen pääoman teoriaa, työn kysyntää ja tarjontaa sekä talouskehitystä ja työllisyyttä. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että epäedullisessa taloustilanteessa valmistuminen voi heikentää urakehitystä ja työllistymistä. Lisäksi käsitellään koronan vaikutuksia työmarkkinoille siirtymiseen sekä opiskelijoiden valintaa lykätä valmistumistaan.
Tutkielman aineistona käytetään Aarresaari-verkoston uraseurantakyselyjä, jotka seuraavat valmistuneiden työuraa viisi vuotta valmistumisen jälkeen. Työllisyyttä analysoidaan logistisella regressiolla ja työttömyyden kestoa lineaarisella regressiolla. Tulokset osoittavat, että suhdannetilanne vaikuttaa työllisyyteen ja työttömyyden kestoon. Pääsääntöisesti heikko suhdannetilanne heikentää työllistymistodennäköisyyttä ja pidentää työttömyyttä. Joillain aloilla havaittiin, että työttömyysjaksojen kesto lyheni, vaikka samalla alalla työllisyystodennäköisyys oli negatiivinen.
Lisäksi havaittiin, että miehet työllistyvät naisia todennäköisemmin, mutta ovat pidempään työttöminä. Vastaava ilmiö havaitaan ylemmän tutkinnon suorittaneiden keskuudessa eli he työllistyvät todennäköisemmin, mutta ovat pidempään työttömänä verrattuna alemman tutkinnon suorittaneisiin. Tutkimus vahvistaa, että valmistumisvuoden suhdannetilanteella on yhteys työmarkkina-asemaan.
|