Vuoden 1994 peruskoulun opetussuunnitelman perusteiden diskurssit : yrittäjyys, teknologia ja kansainvälinen kilpailukyky monikulttuuristuvassa maailmassa - Vikholm, Iida (2025)
1990-luvulla suomalainen koulutuspolitiikka muuttui merkittävästi. Tämä ilmensi myös muilla yhteis-kunnan sektoreilla tapahtunutta muutosta suunnittelutaloudesta kilpailutalouteen. Tässä tutkielmassa muutosta kuvataan vuonna 1994 voimaantulleiden opetussuunnitelman perusteiden tekstin kautta vertaillen sitä edeltäjiin ja tarkastellen siinä esiintyviä peruskoululle uusia diskursseja. Tutkielman lähteenä käytetään POPS-tekstien lisäksi 1980–1990 ilmestyneitä koulutuspoliittisia julkaisuja. Suomen muuttuneen ulkopoliittisen tilanteen kuvausta syvennetään tarkastelemalla myös ajan historian koulukirjoja.